Kamabajnok a Koffertúrák!

Másodjára szerepelt sportversenyen a Koffertúrák stábjából összeállt alkalmi csapat*, és – míg elsőre a legjobb 4-ig jutott el – ezúttal sikerült elérni a kupagyőzelmet. A siker értékét mérsékli, de mondhatjuk úgy is, növeli, hogy egy különleges sportágáról van szó: a kamáról.

Aki miskolci, az nagyobb eséllyel tudhatja, miről van szó: „Miskolc sportjáról”. Aki máshova való, annak vélhetően eléggé ismeretlenül cseng a kifejezés (mondják néha „komának” is). A kama egy helyi érték és érdekesség, amely a borsodi megyeszékhelyen keletkezhetett a huszadik század közepén, és csak a környéken, megyeszerte terjedt valamennyire, azon túl nem. Az ezredforduló tájára eltűnni látszott, de a helytörténeti kutatásokkal foglalkozó civil szervezet, az Észak-Keleti Átjáró Egyesület törekvése révén azóta újjáéledt, saját sportklubja alakult, a Zöld Meteor TTE, lassan elnyeri méltó helyét – mielőtt elindulna az országos és a világhírnév felé…

A kama egyébként egy labdás csapatsport, hasonlít a futballhoz, a kézilabdához, a röplabdához – egyes momentumaiban pedig még az amerikaifocihoz vagy a teniszhez is. Szabályait csak az utóbbi időben kezdték leírni, rögzíteni, sztenderdizálni az ezen dolgozó civilek, akik városi diákbajnokságokat, alkalmi kupákat, iskolai bemutatókat szerveznek a játéknak. Pár éve már hivatalosan „miskolcikumnak” számít, legutóbb pedig egy Hungarikum-pályázat főszereplője volt a kama. Az elmúlt hetekben például a miskolci Jókai lakótelepen zajlott Családi nap egyik műsorszáma volt a helyi kamabajnokság, amelyre a Koffertúrák csapat is benevezett – majd megnyerte azt. Néhány fotót mutatunk az alábbiakban figyelemfelkeltésül, akiben pedig kíváncsiság ébredt, az alant megadott linkeken utánaolvashat, vagy videókat nézegethet.

 

Mi a kama? Egy miskolci sportág…

Utánam, srácok: kamázni! – avagy a miskolci erszénylabda rejtélye

KAMASULI oktatófilm

Kamakupa az utánam Srácok Fesztiválon, 2017

Miskolci Középiskolás Kamabajnokság 2017

Jubileumi Kamakupa

* A pontosság kedvéért tegyük hozzá: valójában ez már a második fellépés volt Koffertúrák néven, illetve -mezben. A stábtagokból összeállt csapat szerepelt már a tavaszi Utánam Srácok Fesztivál kamakupáján is a Népkertben.